Door de bezuinigingsmaatregelen die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) doorvoert gaan waarschijnlijk meer banen verloren, dan vorig jaar gemeld.
Dat verwacht topman Gerald Schotman van het gaswinningsbedrijf.
“De werkelijkheid past zich aan”, zei hij donderdag op een persbijeenkomst in Amsterdam, zonder concrete cijfers te noemen. De NAM is bezig met snijden in de kosten vanwege de productiebeperkingen in Groningen, waar de gaswinning voor aardbevingsgevaar zorgt. Het kabinet draaide de gaskraan onlangs weer verder dicht. Ook de sterk gedaalde gas- en olieprijzen spelen bij de bezuinigingen een rol.
Het concern ging er in september nog van uit dat er voor eind 2016 ruim 1800 van 6000 banen verdwijnen bij bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteedt. Bij de NAM zelf zouden ongeveer 190 van de 2250 arbeidsplaatsen worden geschrapt.
‘Geen zonnepanelenbedrijf’
Bij het gaswinningsbedrijf wordt inmiddels ook nagedacht over hoe de onderneming er over een aantal jaar uit moet zien. “Ik zie ons geen zonnepanelen- of windmolenbedrijf worden. Maar dat de NAM over vijftien jaar niet meer voor 99 procent een gasbedrijf is, is een ding dat zeker is”, aldus Schotman.
Hij beschouwt de NAM als een 'heel groot ingenieursbedrijf’. De onderneming kan volgens hem ook een heel relevant bedrijf zijn als er minder gas uit Groningen wordt gehaald.
Biogas en aardwarmte
De topman ziet bijvoorbeeld kansen met betrekking tot het opslaan van biogas. En de kennis en expertise van de onderneming op het gebied van boren naar gas kan ook gebruikt worden bij het doen van boringen voor het halen van energie uit aardwarmte.
De NAM, gedeeld eigendom van oliegiganten Shell en ExxonMobil, heeft ook veel ervaring bij het doen van onderhoud van productieplatformen in de Noordzee, benadrukt Schotman. Die ervaring kan volgens hem eveneens worden ingezet bij het onderhouden van windmolens op zee.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl